luni, 9 ianuarie 2017

Visul unei Nopti de iarna/Rodica Mandache

Intotdeauna mi-a placut foarte mult Rodica Mandache,,,chipul ei,dulceata glasului,caldura si acel gen de feminitate candida si vulnerabila pe care o degaja,o inspira.
Iata de ce adeseori   m-am intrebat de ce nu prea a fost distribuita  in roluri principale,ori cum de s-a facut sa nu fi fost remarcata de vreun mare regizor  pentru a-i  valorifica talentul si  sensibilitatea aparte in filme.Pacat,are ceva cu totul aparte pentru care in alte tari spre exemplu,se scriu scenarii de filme expre pentru asemenea actori care au ceva special .Acesta este de fapt singurul rol principal detinut de actrita din cate am vazut eu (si am vazut o gramada de filme vechi romanesti).Ar mai fi unul mai consistent,insa nu chiar principal.(vezi nota de la subsol),in rest, doar roluri minore.

Ce rol aici,o nestemata pentru lumea filmului si a teatrului romanesc!
Parca a fost special compus pentru ea,desi piesa dateaza cu foarte multi ani in urma.Avea doar 3 ani cand s-a realizat prima ecranizare!Dupa 40 de ani ,astrele insele probabil, au hotarat ca ea sa primeasca acest rol,deloc usor,,ce Fericire!!!...chiar nu vaz pe nimeni alta sa-i fi conferit mai multa stralucire!

.



O ecranizare  din 1980 dupa un scenariu de Tudor Musatescu.
Cu :Rodica Mandache,Florin Piersic,Stefan Radolf,Margareta Pogonat
O poveste clasica de dragoste atat de potrivita in preajma sarbatorilor de iarna.
Magnifica interpretare,un deliciu rolul lui Dorulet jucat de Rodica Mandache!

OBSERVATIE:Mai exista o versiune veche tocmai din 1943,insa este cu mult sub aceasta !
Este incredibil cat de mult conteaza distributia,talentul actorilor.. interpretarea lui Dorulet din versiunea veche este chiar sub orice critica.Pur si simplu actrita respectiva a masacrat rolul ,evident,mai sunt si cate unii/unele ce au terminat teatrul datorita unor relatii,pile,si tot asemenea au obtinut si roluri.
Puteti incerca sa-l vedeti si sa comparati.Eu unul am ramas extrem de uimit, revoltat...inadmisibil!
Vizionarea ambelor versiuni,ar fi un material excelent  pentru cei dornici sa studieze aceasta arta ,ptr a face diferenta dintre talent autentic  si diletantism, pentru a intelege ce inseamna maiestrie si har  in a interpreta un text cu un anumit continut tematic.
--------------------------------------------------------------

PS: O mai puteti vedea pe Rodica Mandache intr-un rol adorabil,in filmul "De ce are vulpea coada?"




Niciun comentariu: