miercuri, 4 ianuarie 2017

Film/Nu fara fiica mea.


Filmul se bazeaza pe o poveste reala relatata in cartea "Numele meu este Mohtab",carte scrisa de  Betty,eroina din film,personaj  minunat interpretat de actrita Sally Field.
Sally Field, va readuc aminte ca ati vazut-o in celebra comedie "Madame Doubtfire" alaturi de regretatul Robin Williams ,ori poate va amintiti  filmul "Locuri in inima",film pentru care a obtinut si un Oscar pentru interpretare.
S-a lansat cam odata cum Meryl Streep si Jessica Lange, pe la inceputul anilor 80.Dintre toate trei,eu unul care le-am vazut in mai multe filme pe fiecare,o consider pe Sally cea mai talentata.
Imi reconfirma talentul de exceptie si in acest film,un film din  1991,care desi celebru si contraversat datorita incidentei sale cu religia islamica,eu unul abia acum l-am descoperit.



Subiectul: Dupa 7ani de casnicie cu un medic iranian,o americanca accepta dupa mai multe ezitari,sa mearga in Iran pentru ca sotul sa-si vada rudele.Cei doi au o fetita de 4 anisori ,pe nume Mohtab.
Aici mama afla consternata  despre decizia sotului de a ramane definitiv  in tara sa si de a-si creste fetita in religia sa musulmana!Culmea consternarii ..sotul ii jurase acasa pe Coran  ca totul va fi ok,ca se vor intoarce acasa in America dupa 2 saptamani.Totul fusese asadar premeditat.
Orice incercare de a-l indupleca de a se intoarce in tara natala se soldeaza cu certuri teribile ,batai si chiar amenintarea cu moartea.
Disperata, cauta pe furis sprijin... la inceput la Ambasada Elvetiana ,insa acolo afla ca singura solutie este sa divorteze,caz in care insa conform legii musulmane ,fetita ar fi ramas in custodia sotului.Nici vorba sa se desparta de fiica sa,asadar va face tot posibilul de a gasi  alta cale  de a evada dintr-o tara in care ajuns ostatica .
Cum a reusit sa evadeze pana la urma,ce mentalitati primitive si comportament barbar a avut de infruntat...va las desigur curiozitatea de a urmari filmul.
E genul de film care se consuma usor,pe nerasuflate de la inceput si pana la sfarsit.

OBSERVATIE:din cate am inteles citind unele comentarii ale unor persoane  care au citit cartea ,lucrurile au stat chiar si mai rau ,iar evadarea mamei si fiicei a intampinat si mai multe dificultati decat cele prezentate in film.Oricum e suficient ca sa te cutremuri pana unde poate merge fantismul religios si paranoia umana.
Pe de alta partre,ma intreb,cum de a putut aceasta brava mama,sa convietuiasca7 ani impreuna cu un sot evident paranoic?Oricat teatru ar fi jucat ,un comportament agresiv tot iese la iveala.

MENTIUNE: Citind titlul cartii,imediat mi-a venit in minte filmul indian "Numele meu este Khan",film realizat in 2010!Foarte bun si acest film prezentat si pe blog ,il recomand cu aceasta ocazie  din nou!
Ce vroiam spune insa ...eu sunt aproape sigur ca acest film indian care incearca o sensibilizare/reconciliere intre religii s-a dorit cumva o replica la filmul acesta.
Musulmanii nu sunt chiar asa de primitivi si agresivi,,e doar cazul unei anume categorii care  rastamacesc invataturile profetului Mahomed.Importante sunt faptele bune,in rest fiecare are calea sa de acces catre divinitate ,acesta ar fi mesajul cheie din acest film indian.
O fi sau nu acesta adevarul despre musulmani,nu stiu si .nu vreau intra in polemici religiose aici...insa trebuie sa admit ca urmarind acest film bazat pe fapte reale,m-am cutremurat cum gandesc musulmanii,ce obiceiuri primitive au,cate apucaturi si opinii pe care,scuze, le regasesti perfect daca ai citi un tratat de psihiatrie despre paranoia...incredibil!

Scuza ca ce s-a intamplat acestei mame si fiicei ei s-ar datora dupa cum spun unii, nu stiu carei rascoale/revolutii din anul respectiv,sau pentru ca intrase intr-un clan foarte fanatic,nu tine deloc ca scuza in opinia mea .
Caci nu e vorba doar de atitudinea sotului,a familiei sale ,este evident  vorba de o mentalitate la nivelul intregii societati.
Un regim al fricii si supunerii orbeste ,in care o femeie nu are nici o liberate de exprimare si actiune,barbatul ajungand adeseori sa fie vazut si tratat ca un  semizeu  posesiv si dictator!Nici un barbat nu-i infailibil!
Probabil ca unor femei le place sa fie dominate de soti,fie si pana la bataie(tine psihiatric vorbind de sadomasochism),ca sa poti accepta trai astfel!Altminteri,greu sa inteleg atitudinea celeilalte femei americane din film ,care declara ca e bucuroasa sa-si creasca fii in aceasta religie si tara,desi  si ea a fost fortata la inceput sa ramana acolo.
Posesivitatea e una,dragostea e cu totul altceva!



Filmul il puteti gasi disponibil acum online cu subtitrare!
Merita de vazut dpentru cat curaj,perseverenta  si dragoste poate da dovada o mama pentru a-si salva fiica ,amandoua prizoniere intr-o lume nedorita, o lume in care perspectivele de evadare par de domeniul imposibilului.
Merita cu atat mai mult pentru ca e vorba  nu de fictiune ,ci de un caz real!
Iata un MODEL DE MAMA,, minunat interpretat de Sally Field,rol pentru care ar fi meritat chiar un Oscar!!

.


Niciun comentariu: