miercuri, 31 octombrie 2012

Acorduri cromatice/Griuri colorate


Imaginea mi-a atras atentia prin frumusetea acordului dintre griurilor colorate si stralucirea trandafirilor albi cu tente fine de roz-violaceu.Contrastul de cantitate dintre fond ,verdeata si flori reprezinta o metafora spatiala,menita de a transmite un anume sentiment de delicatete si singuratate.
Un subiect cu tenta picturala ce m-a dus cu gandul la picturile lui Monet.



marți, 30 octombrie 2012

Muzica e pretutindeni,trebuie doar sa asculti....


 Un film foarte placut pe care il recomand ca si terapie dupa o zi grea de munca,ori in momente cand te simti  foarte tensionat. Dincolo de firul narativ al povestii intr-o nota usoara,mai sumara, razbate aici insa o minunata pledoarie pentru muzica prin secvente foarte inspirate si bine realizate.Magia muzicii este personificata in acest film de geniul unui copil "abandonat"care simte ritmul muzicii in fiece sonoritate a naturii inconjuratoare.
Micul Mozart va fugi de la  orfelinat plecand in cautarea parintilor despre care i s-a spus ca l-au abandonat.Insa prin harul muzicii el resimte telepatic ca nu este adevarat,ca doar s-au ratacit pentru un timp si intr-o zi se vor intalni. In inima sa exista o conexiune cu muzica lor,ambii parinti fiind muzicieni.

Tema filmului este asadar  muzica ca si chemare a naturii inconjuratoare dar si ca o superioara chemare a inimii care poate reuni destine separate,ratacite,nefericite.
Un film sensibil,magic menit sa odihneasca si sa bucure!...

Vizionare placuta!:
http://www.1filme.ro/2011/12/08/august-rush/

luni, 29 octombrie 2012

Experiment foto/Grafismele apei






Triptic-Memoria apei(II)

O imagine in plan apropiat al apei de rau(cea de jos),si prelucrarea ei intr-un program "photo-filter " crescand sau diminunad cele doua contraste ale culorii,de saturatie si de luminozitate .
Se poate ajunge pana la efectul de acuarela moderna,ca in prima imagine.

PS:Prin ceva mai mult reductionism ,adica amplificand luminozitatea si accentuand puritatea culorii,va rezulta probabil,un joc abstract de pete si linii.Asta voi incerca pe viitor!







Cu sufletul pe hartie...


fie scrii,fie desenezi,pictezi sau construiesti o forma atractiva.

Lucrari mai vechi ,lucrari ceva mai noi in domeniul:"Origami hearts"le-am reunit in acest articol ca o dovada a ceea ce se poate realiza in general din simple patrate de hartie prin aceasta inventiva tehnica.Am inclus totusi aici si cateva lucrari prin alte tehnici ale hartiei.

1)Sageata lui Cupidon
(doua forme ce se conecteaza fara a se utiliza adeziv)


2)Venus Star in tehnica tea bag folding(model creatie personala)

3)Rama din 4 inimioare(idee personala utilizand un model clasic)

4)Stand inimioara cu aripi

5)Cutie cu inimioara(o singura foie de hartie)


6)Stand inimioara cu postament piramida/Stand inimioara in forma de sageata


7)Stand inimioara in plan convex


8)3D inimioara coltar pentru felicitari(model creatie personala)


9)Stand invitatie cu inimioara si evantai- adaptare 3 piese dupa un design unitar de Hans Bickerland

10)Origami-Decor de Valentine Day


11)Felicitare 3D in tehnica "pop-up cards"


12)Rozeta "Venus" in tehnica "tea bag folding"(model creatie personala)

13)Cutie in forma de inimioara


14)Origami Stand cu inimioare in tehnica kirigami(model creatie personala) 


15)Cutii cubice cu inimioara 3D(design personal,fara adeziv)


16)Stand inimioara cu portativ pentru urare(model creatie personala)

Ar mai fi si multe altele deosebite...din pacate de cateva luni incoace am ramas fara aparat foto.

PS:Va rog votati 3 lucrari preferate!Multumesc.

Feeria apelor/Arteziene muzicale/Bellagio/Deva

Sunt multi probabil care nu au auzit de celebra fantana  arteziana muzicala "Bellagio" din Las Vegas.
Astazi, m-am gandit ca un asemenea feeric spectacol nu trebuie ratat,fie el urmarit si doar pe un ecran de sticla....deconectati-va asadar pentru cateva minute de la orice activitate,gand,problema si descoperiti aceasta splendoare de vis in zvelte si tumultoase  linii de ape ce cresc si descresc in naiuri de ape cristaline,ce se onduleaza ritmic,lent si dinamic,calm si energic, monumental in acord cu sonoritatile si magia muzicii.

O persoana draga urmarind acest clip odata ,mi-a spus:"ei da,simti ca traiesti!".Este si invitatia mea de a trai acest minunat spectacol pe aceasta cale:



Probabil ,veti regreta ca nu sunteti in direct la acest uimitor spectacol.Ei bine pana la Las Vegas e cale lunga peste mari si oceane,insa pana la Deva oricine poate ajunge.Iata o surpriza,o minunatie de  fantana arteziana muzicala construita la Deva ,care surprinde la fel de impresionant!!!Aici magia consta mai cu seama in jocul de lumini colorate ale apei.
Superba ...chiar nu ma asteptam!!!




duminică, 28 octombrie 2012

Mizerabilii


Romanul/filmul ofera un model de onestitate,caracter,omenie in contextul unei epoci mizere in care justitia oarba serveste intereselor lumii privilegiate si clasei politice.Saracia devine ca atare un stigmat iar legea o forma de abuz.Prin Jean Valjean si inspectorul Javert,Hugo personifica acest antipod intre constiinta extinsa a inimii si simtul rigid al "datoriei" manat de ambitii si orgolii personale egoiste.Acest conflict in care ridicolul,viclenia si cruzimea inimii  ameninta pacea si dragostea urmeaza insa un traseu in care constiinta binelui triumfa,...asadar, un final fericit si mult dorit de cititor/spectator!

Aici puteti viziona filmul:
http://magazinweb.net/film-mizerabilii-vedeti-aici-filmul-les-miserables.html

sâmbătă, 27 octombrie 2012

Ermitaj:Intoarcerea fiului Risipitor


Anii batranetii l-au aflat pe Rembrandt intr-un dezolant tablou al bolii si singuratatii, in conditii de trai mizere,foarte saracacioase.Se spune ca a murit cersetor.
Cu doi ani insa inaintea mortii,la varsta de 66 de ani, acest "geniu al focului si luminii" asa cum este el recunoscut astazi in  istoriei artelor, avea sa daruiasca lumii cea mai tulburatoare lucrare a geniului sau creator si poate cea mai emotionata panza din istoria picturii cu tematica religioasa.Este vorba de "Intoarcerea fiului risipitor",subiect biblic pe care artistul l-a abordat pe parcursul vietii si in alte lucrari in pictura si grafica.
Doar aici insa, in aceasta ultima capodopera in care experienta artistica acumulata s-a impletit cu experienta si cunoasterea dureroasa a unei  vieti,acest subiect va atinge o expresie mistuitoare, inegalata anterior.

Acest tablou este "Testamentul" sau artistic, un act si un mesaj profund de credinta si iubire catre umanitate,este efortul sau artistic suprem printr-o intensa traire si  capacitate de transfigurarea artistica.

Celebra pictura este adapostita astazi de muzeul Ermitaj din Petersbourg.Este o pictura la scara naturala(termen folosit pentru lucrari de mari dimensiuni in care personajele se apropie de dimensiuni reale),fapt ce amplifica as spune forta ei de expresie  tinand cont de aspectul profund uman al temei abordate.Un fel de dialog direct in care acest foc interior al creatiei artistice,arde si se daruie cu o intensitate si o forta de iradiere uimitoare.



 Citeste aceasta pilda aici( paragrafele 11-32):
http://www.biserica.org/Biblia/NT/EV/Luca/15_index.html

Metafora plastica transcede aici talcul pildei : La o analiza atenta a temei biblice, realizezi ca subiectul principal nu este  fiul, ci tatal!Cu totii suntem asemeni fiului...el este evident un simbol  al ratacirii  si risipei omenesti din nechibzuinta,nepricepere,ispita,al indepartarii omului de la calea dreapta si ca atare de Dumnezeu .Insa ,ce vrea Iisus sa ne asigure prin aceasta pilda, prin exemplul tatalui, este dragostea lui Dumnezeu Tatal care isi asteapta fiii in orice moment, dispus fiind cu mare bucurie sa ne  reprimeasca la sanul Sau ,sa ne  ierte !Unica conditie care se impune fireste este de a stavili mandria coborand judecata in inima si recunoasterea prin cainta ca atare.Bucurie mai mare nu exista pentru Tata decat regasirea fiului intors acasa ,pentru ca "pierdut era,dar s-a aflat",pentru ca si-a venit in sine(fire).
Rembrand insista mai mult pe imaginea fiului in lucrari anterioare,anii batranetii aduc cu sine fireste o intelegere sporita si profunda asupra acestei subiect biblic.El insusi se intoarce  catre Dumnezeu cu toata fiinta sa ca niciodata,el insusi resimte o puternica necesitate de a ingenunchia,de a se ruga,de a primi iertarea....tabloul poate fi inteles din aceasta perspectiva si ca o rugaciune a artistului ce invoca cu ardoare harul luminii tainice si sfinte,iertarea.



Marea viziune calauzita de focul inspiratiei launtrice s-a  consumat si s-a produs aici.
Fiul ingenunchiaza primind binecuvantarea tatalui prin gestul protector al mainilor ce-i acopera umerii.Atitudinea  lui ca niciodata,  se substituie riguros si foarte expresiv ansamblului monumental de expresie piramidala.Capul in racursiu atinge pieptul batranului tata,fata acestuia  se pierde tainic in reflexe de umbre si penumbre.Aceasta legatura organica ,monolitica intre atitudinea fiului si cea a tatalui este reliefata apoi artistic de Rembrandt printr-o  fascinanta regie a luminii in tehnica clarobscurului.Celebra" lumina aurie rembrantiana".
Remarcam aici doua centre de interes  prin modul in care aceasta lumina invaluie misterios si dramatic personajele.Un cerc luminos pe umerii fiului pentru a evidentia expresia mainilor atat de fireasca ,de paterna si desigur centrul de interes major,apoteotic...chipul tatalui unde lumina atinge maximul de intensitate si forta metaforica in redarea plastica.


Aici, pe acest chip de batran a asternut acest geniu al focului si luminii toata dragostea si emotia sa omeneasca.Sosise momentul regasirii depline prin arta:el omul,el fiul imbatranit si impovarat de amintiri rascolitoare ,el artistul aproape de pragul mortii, fata in fata cu Creatorul insusi.
O viata de tristeti ,amaraciuni, suferinte si deceptii cumplite dar si de momente tandre,bucurii,toate s-au condensat frenetic in acest portret prin pulsul ritmic si tensiunea trasaturilor de penel in straturi dense de culoare.Iata suprema sa incercare pentru a defini si invoca chipul sacru al indurarii,dragostei,bunatatii.Dumnezeu Tatal sub chipul unui batran  cu trasaturi hristice...

Expresia fetei cu fruntea larga descoperita  si pleoape aplecate este atat de inspirat  reliefata prin expresia umerilor aplecati ce descriu ritmic  un semicerc usor inclinat.O mantie de un  rosu-portocaliu  cu reflexe bland-catifelate invesmanteaza umerii acestuia.Un rosu aprins ,simbolul purificarii,al dragostei si  energiei vitale interioare iradieaza  expresia luminoasa a chipului invalurit in clarobscur
Pasaje cromatice foarte senzitive si accente usor dramatice intre lumina,umbra,transpunerea acestora in planuri ample,de sinteza confera chipului o expresie monumentala in care se ingemaneaza tainic spiritul unei inefabile blandeti  cu cel al unei sacre suferinte interioare.
In taina contemplatiei...glasul inimii este atat de prezent si viu in acest chip.



Rembrandt a utilizat in aceasta pictura o schema compozitionala pe dubla diagonala.Cea de forta,principala  este accentuata de  personajul din dreapta lucrarii .Prin profilul sau luminos si acelasi  rosul intens al hainei,pictorul directioneaza  prin repetitie atentia catre centrul de interes major,tata-fiu,iar prin expresia meditativa  a chipului artistul staruie fireste indemnul catre introspectie.
Cealalta diagonala secundara cuprinde trei personaje ce se pierd gradual ca luminozitatea in atmosfera sumbra ce invaluie feeric pictura..Sunt trei stari rafinate, subtonale ce se desprind din dominanta cromatica inchisa a tabloului.O scara valorica in "trei note muzicale estompate in surdina",o alta metafora plastica rembrandtiana menita sa sporeasca starea de taina si mister a tabloului,nota lui majora de introspectie grav meditativa."Ceva miraculos se intampla aici"...e un sentiment pe care Rembrandt stia ca nimeni altul sa-l transmita in pictura sa prin maiestria-i  unica in tehnica clarobscurului si prin regia luminii.
S-a spus despre Rembrandt ca daca ar fi trait in vremurile noastre ar fi fost probabil,un mare regizor de lumini in lumea filmului.Termenul de "lumina rembrandtiana" este inclus demult in  limbajul cinematografic.


In facultate,un coleg basarabean care vazuse lucrarea la Ermitaj ,mi-a povestit odata ca in fata ei te simti mic,coplesit ,pierdut....Astazi ma duc cu gandul la pilda hristica care se termina prin sintagma "pierdut era,dar s-a aflat".Fireste, in fata acestei "flacari smulse de artist din insusi focul sacru al stelelor" ajungi sa te simti prin propria traire o particica din spiritul ei,o scanteie din acest mistuitor foc demiurgic."Te pierzi"cu sensul regasirii printr-o anume emotie puternica generata de harul si inspiratia artistului.


MENTIUNE:Prin galeria de autoportrete(vreo 80 la numar) si cea a portretelor de batrani ,Rembrandt este initiatorul inegalat vreodata al portretului psihologic."Privirea fara spatiu" ,acea starea a omului "pierdut in ganduri" definesc capacitatea harului sau artistic unic printr-o virtuoasa  tehnica a clarobscurului ce va atinge apogeul in istoria picturii prin geniul sau creator.




marți, 23 octombrie 2012

Triptic in sepia/Brasovul medieval




Triptic-Biserica "Sfantul Nicolae"- Brasov
Care va place mai mult?!

Unghiul de filmare si expresia raportului gol-plin,au fost mijloacele majore de expresivitate urmarite in acest ciclu de lucrari al carui subiect a fost aceasta zvelta si eleganta biserica in stil romanic.

WALT DISNEY PRODUCTION



Copil,adolescent si chiar multi ani dupa, am crezut despre uluitoarele filme animate semnate Walt Disney,ca erau 100% creatia sa.
Chiar si astazi exista multi oameni care se gandesc la acelasi lucru adica nu stiu ca "Walt Disney Production" reprezinta  o adevarata fabrica ,fiind vorba aici de foarte multi angajati extrem de talentati  care lucreaza foarte organizat in echipa pentru a performa aceste filme incredibile pline de farmec,fantezie si umor deosebit.
Cel ce a avut geniul si inspiratia sa faca din filmul animat o industrie,ridicand un adevarat imperiu  ce-i poarta si astazi numele, a fost desigur  Walt Disney.El a fost cum s-ar spune initiatorul,mentorul,dirijorul.Disney debutase ca si creator de personaje animate cu celebrul Mickey Mouse(si aici a colaborat cu alti desenatori).Odata cu aparitia sonorului,personajul sau s-a bucurat de un imens succes.Va renunta insa la munca de desenator,dandu-si seama de ce rezultate spectaculare ar exista printr-o munca divizata in echipa cu profesionisti adunati de pretutindeni.Foarte exigent si autocritic,el insusi realiza ca sunt desenatori mai talentati decat el.



Citeam demult intr-o revista despre aceasta munca in echipa absolut necesara pentru realizarea acestor uluitoare filme .In primul rand este vorba de competente de un inalt grad de profesionalism din partea tuturor angajatilor.Munca este divizata ,iar fiecare se pricepe foarte bine la sarcina ce-i revine:sunt desenatori foarte talenti care sunt experti  pe unele aspecte:scene dinamice,animale,oameni,natura,etc,altii se ocupa sa picteze personajele,scenele, aplicand diverse acorduri si efecte cromatice,(aici citeam ca exista o echipa formata in general din femei deoarece  au constatat ca ele au mai multa rabdare la a asterne pata de culoare cu atentie si migala),unii se preocupa de efecte tehnice in redarea luminii,altii se ocupa cu filmari pe teren (si in jungla daca este cazul) pentru a surprinde miscarea specifica animalelor,material  necesar studiului si redarii naturale,expresive in pelicula desenata,si lista poate mult continua....Gagurile umoristice se dezvolta uneori prin diverse propuneri si dezbateri ale grupului reunit in sedinte.



Intrebat odata cum se simte in postura de celebritate,Walt Disney si-a exprimat cumva uimirea.In primul rand  spunea el, "nu eu desenez",si a continuat apoi sa povesteasca in mare despre fantastica munca de echipa a angajatilor celebrei sale companii.Munca mea se reduce declara el, doar la organizarea si dirijarea activitatii pentu a ma asigura ca totul merge la cel mai inalt nivel calitativ.
Da, ma simt bine ca celebritate,  spunea el in finalul interviului...atunci cand vine vorba spre exemplu de a-mi procura un bilet pe un loc bun la un concert deosebit sau la un meci de baseball,insa in orice caz celebritatea nu ma ajuta sa ma impun in fata fiicei mele.

PS: Am selectat doua filme deosebit de amuzate,fireste marca "Walt Disney Production"!
Va urez vizionare placuta,si pentru cei mici si pentru cei mari ce poate si-au cam uitat copilaria...Sunt chiar "delicioase",nu le ratati!!!!

duminică, 21 octombrie 2012

La trei ani...



LA MUUUUUUUUUULTI ANI STEFAN !!!!

Cu ocazia celor Trei magici anisori ,cei de acasa din Romania,iti dorim din toata inima sa cresti Mare,Frumos si Sanatos!!!
Sa fii Iubitor si sa fii Iubit puiule, oriunde,oricand si oricum ar fi sa fie pe cararile vietii tale!
DUMNEZEU CU TINE !

Celui mai scump nepot din lume si invitatilor sai,un minunat "cadou animat" :



NB: Te sarutam dulce si te imbratisam cu drag in gandurile noastre de departe....multa sanatate si pace sufleteasca parintilor tai !!!
Iata si un foarte nostalgic si dulce souvenir muzical ...pentru cand ne vom revedea:




ps;Astazi ,descopar abia acum dupa postare, este al 300-lea articol publicat pe acest blog!!!

sâmbătă, 20 octombrie 2012

Ideea in afaceri...


Am aflat-o si eu de la cineva si o redactez ceva mai amplu aici ,ca pe o povestioara cu talc:

Un om isi cumparase o masina de inghetata si spera sa castige binisor vanzand stradal.Dupa ceva timp insa si-a dat seama ca initiativa  lui de mic intreprinzator este aproape de pragul falimentului.Preocupat   sa gaseasca o solutie salvatoare, s-a gandit sa incerce sa consulte un specialist in managementul vanzarilor.Acesta l-a ascultat cu atentie ,i-a pus cateva intrebari si in final i-a spus ca sfatul sau il va costa 20 de milioane.Foarte surprins de un asa cost,vanzatorul a refuzat si a plecat suparat foc.
Au mai trecut cateva luni de vanzari, vanzari foarte putine, falimentul era evident!
Foarte deceptionat, a cazut rau de tot pe ganduri si in fine  a ajuns el la concluzia ca singura speranta ramane totusi  sfatul  pe care il refuzase.O pierdere eventual in plus ce mai conteaza!Trebuie sa riste ca poate,poate...
Asa se face ca si-a incalcat orgoliul si s-a prezentat umil la biroul managerului platindu-i suma solicitata si cerandu-i sfaturile de rigoare.Acesta i-a spus doar atat:
- Du-te si muta toneta de inghetata mai aproape cu 2m de strada.
-Cum,asta-i totul ...pentru un asa pret!?a sarit in sus nedumerit si suparat foc iarasi vanzatorul.
-Tu du-te si fa cum iti spun eu,si apoi om mai discuta,i-a raspuns zambind managerul.
Vanzatorul a plecat neincrezator vociferand tot felul de cuvinte,insa dupa ce i-a urmat sfatul , a ramas total surprins.Trecatorii de pe strada se opreau acum la toneta sa in numar mult mai mare.Nu rezistau ispitei apetisantelor inghetate care erau atat de aproape in drumul lor grabit.Treptat afacerea s-a dres, a inceput sa aiba castiguri profitabile.

Cateva concluzii ce-mi vin acum in minte:

-Uneori probleme mari pot avea solutii atat de simple!
-Gandeste bine mai intai,daca vrei sa muncesti apoi cu spor!
-Ideea genereaza actiune,progres,de aceea trebuie bine remunerata!


ps;Las lista lor deschisa.........

joi, 18 octombrie 2012

Oamenii de langa noi...




Radu este un mare iubitor de muzica folk.Are o colectie impresionanta de casete cu toti marii nostri folkisti,si pastreaza cu sfintenie ziare despre  Cenaclul Flacara de altadata.Asculta ore intregi muzica lor si nu rateaza un album nou.Printre ele si multe alte muzici deosebite pe care le asculta neobosit.
Radu iubeste fotbalul si formula unu,dar cel mai mult si mai mult este fascinat de trenuri.Casa intreaga a devenit un muzeu cu trenuri jucarii iar orice fotografie,carte,film cu trenuri il face fericit.Ar sta ore in sir prin gari uitandu-se la trenuri,ar da orice sa calatoreasca cu trenul,ar sta o zi intreaga sa priveasca un documentar despre trenuri de epoca.
Trenurile,muzica si sportul sunt universul sau!E oare putin?

Radu este varul meu special care adult fiind ,are mintea si sufletul unui copil de 5,7 ani.Nu stie sa citeasca,vorbeste foarte putin.Trebuie ajutat sa se imbrace,sa-si lege sireturile la adidasi,oboseste repede la mers,manca anevoios,daca mai are cativa dinti,se imbolnaveste usor datorita unui sistem imunitar precar...
Tatal i-a murit tanar de inima pe cand el avea cativa anisori. Mama a dus singura greul .Nu a lasat-o inima sa-l lase la vreun centru pentru copii ca el,a incercat odata dar nu a rezistat.Astazi este ea insasi atat de bolnava ca are nevoie de ajutor permanent si tratamente costisitoare.Noroc ca se mai gasesc oameni inimosi care ii sunt alaturi.

Sunt oameni care au de toate si nu se mai satura probabil de atat bine.Paradoxal, nu au nici o pasiune sincera pentru ceva,iar cand deschid gura arunca doar valuri de injuraturi si numai contenesc cu barfe,prostii,rautati.
Sunt oameni sanatosi care daca le ceri sa se prezinte,dau din umeri si rad prosteste...nimic nu le starneste atentia si-i emotioneaza cu adevarat.Au evident carente afective multiple,insa judeca persoane ca Radu.
Ar fi multe de spus,insa ma opresc aici.M-am indurerat.Un singur lucru mai adaug:

L-am visat de mai multe ori pe Radu,dar  niciodata nu l-am vazut bolnav in visele mele,dincontra,el era cel care ma invata pe mine....sincer.

MENTIUNE:aceasta piesa a formatiei PHONIX este una din preferatele sale.(si eu asemenea)El este chiar  un fan al acestei trupe.
Ma gandesc acum ca exista aripi interioare cum spunea Nichita,aripi pornite din inima prin care legenda acestei pasari devine la ceas de apoi... realitate!Nicicum nu vei avea daca le frangi pe ale altora!

NB:Pentru Radu si pentru tot romanul cu suflet bun, o minunata calatorie cu mocanita  pe Valea Vaserului in Maramures!Minunat montaj,inspirata muzica!E visul lui sa calatoreasca cu acest tren,si sper sa i se indeplineasca odata!









marți, 16 octombrie 2012

Emotia in arta/Mon Dieu...



A vorbi cu Dumnezeu,a te ruga Lui,inseamna a-ti cerceta si cunoaste inima in cel mai curat si desavarsit mod.

Cui sa incredintam ce este mai bun in noi si regretul sporit a ceea ce este mai putin bun in noi, daca nu lui Dumnezeu?Cine sa stie mai bine cele ce le sufera si doreste inima noastra daca nu El?Dumnezeu este o Necesitate,este regretul si aspiratia omului catre Sublim.Cerul si zborul inimilor noastre!Marea chemare!

Mon Dieu...ce emotionanta interpretare a daruit publicului aceasta minunata faptura!Minutul 2.13.....ce traire profunda marcheaza chipul si vocea...ce punte a suspinului launtric!Finalul in forta,monumental, rasuna aici as spune, ca un triumf al  vietii impotriva mortii!
Un fel de "Encore pour toujour!"

luni, 15 octombrie 2012

Muzica cuvintelor/Noel a Jerusalem



Nu ma certati ca m-am grabit astfel cu acest "Noel a Jerusalem".Eu sunt de principiu ca ce-ti bucura azi sufletul nu trebuie lasat pe maine sa astepte.Nu poti sti apoi ce-ti  aduce ziua de maine.Fiecare zi e o sarbatoare,Iisus in fond se naste,este rastignit si invie in fiecare zi cu fiece rasarit ,apus de soare si iarasi rasarit...

Acest cantec recent descoperit ,o adevarata relevatie muzicala!!!...alt cantec de Craciun mai fascinant si tulburator ca acesta nici ca  am aflat!
Primele acorduri  intr-o feerica rezonanta sonora,se repeta conturand o stare meditativa aparte...amintiri se deapana de la sine,un fior sfant si dor aparte te cuprinde.Ritmul sau creste usor,nostalgic,si trist si scanteietor,cuvintele au parfum prin sonoritati calde,curate ..treptat,.un timp inafara timpului resimt.Un timp de poveste trecut prin sita unei memorii afective,un timp sfant,personal.Un timp intr-o anumita taina cu spiritul sfant venit din inima Jerusalem-ului!

Muzica si interpretarea:Enrico Macias
Versuri:Jaques Demarny

Noël à Jérusalem
Près d'un mur que l'on croyait perdu
Un homme à genoux est là, il pleure à côté de moi
Et lève les yeux en remerciant le ciel

Noël à Jérusalem
Les pieds nus aux portes des mosquées
Ils sont des milliers qui viennent pour y déposer leurs peines
Le visage à terre jusqu'à la nuit tombée

Ces mains qui prient au même instant ici
N'ont-elles pas la même ferveur
Les hommes auraient-ils oubliés aussi
Que c'est Dieu qui fait battre leur cœur

Noël à Jérusalem
C'est aussi l'enfant de Bethléem
Et le pèlerin guidé par l'étoile du berger
Cherche la maison de sa nativité

Noël à Jérusalem
C'est le monde au pied de l'éternel
Qui vient implorer son nom et lui demander pardon
De s'être égaré loin des chemins du ciel

Pourtant il suffirait de voir un jour
S'élever dans une prière
Le cœur de trois hommes éperdus d'amour
Pour changer la face de la terre

Noël à Jérusalem
Près d'un mur que l'on a retrouvé
Un homme à genoux m'a dit : Tout est changé dans ma vie
Car Jérusalem est de nouveau sur terre

La première ville bénie
À qui le Seigneur a dit
Je ferai ici mon plus merveilleux Noël
À Jérusalem 




PS: Si clipul cu locurile sfinte este minunat,ascultati,deschideti-va inima...este incredibil de frumos!





sâmbătă, 13 octombrie 2012

Relaxing music/Enya:Doar timpul



Enya si-a creat stilul ei inconfundabil,fireste, dupa cum ii este inima si simtirea...o lume de acorduri subtile,foarte senzitiva,grasila,o lume diafana  ce releva prezenta unui spirit benefic,bland,candid,angelic.Ca atare muzica ei poate reprezenta o adevarata binecuvantare si mangaiere pentru suflet si poate contribui cu mare succes in  unele exercitii de meditatie.

Nu ratati acest  minunat videoclip marin in care marea si cerul se imbratiseaza in fascinante acorduri de azur si auriu...lasati-va purtati cu gandul de valurile marii ce mangaie tarmul in asfintit,lasati sa va cutreiere si sa va domneasca freamatul lor pierdut in tacerea si poezia sublimei orizontale.

marți, 9 octombrie 2012

Starea de nestare...



O stare de asteptare in care ea invoca suspinand o schimbare,o venire,o iubire....asta am simtit eu vrajit de linia melodica si acordurile ei repetitive atat de expresiv nuantate.(nu cunosc versurile)
Un cantec atat de minunat,de original ,de emotionant!...ascultati-l cu atentie,este imposibil sa nu va rascoleasca simtirea si inima.Absolut superb!

PS: Muzicienii francezi au experimentat diverse modalitati de expresie artistica in muzica usoara..Deseori se pleaca de la vers ,el inspirand  asadar muzica in care vadita este preocuparea  pentru partea de orchestratie  gandita si aleasa anume pentru a accentua frumusetea unor pasaje muzicale.
O modalitate in care se inscrie si muzica de aici,este de a reda o anumita stare de spirit prin acorduri simple repetitive si intonatia lor imprimand anumite inflexiuni ,melisme ale vocii timbrate.
Acest cantec "vine" din 1974!

Noi si timpul.


Mai sunt si copii isteti,nu-i asa?Un adult scolit de bravul si atotstiutorul partid nu ar avea atata imaginatie,i se ordona,se conformeaza,se informeaza de ici de colo pe apucate si din  folclorul gurii sparte,apoi interpreteaza sarcina sarcinei dupa directive pretioase si in final  da hotorat si mandru marele Raport!
Hai sa traiti!,...acum dau pagina la "Jurnalul fericirii",se poate?Care jurnal?,ei cum sa fie un cod,chiar nu ati auzit de Nicolae Steinhart.Multumesc.

Zambeste,viata e oricum trista!Fericirea e la un pas de tine...in urma.

PS:Sa o clasez la bancuri sau la povestiri cu talc?

luni, 8 octombrie 2012

Intre ura si iertare/Amish Grace


Un scenariu si un film inspirat dupa un caz real care a socat opinia publica,un tulburator  mesaj despre iertare despre semnificatiile si importanta ei din perspectiva crestina.Spicuiesc cateva idei:Nu lasa inima ta sa fie acaparata de ura,iti va macina sufletul si pacea interioara,doar iertand si prin puterea credintei poti pastra o inima mai curata,iertarea vine dintr-o inima deschisa,este neconditinata,o ai sau nu.A ierta nu inseamna a uita.Dumnezeu promite pacea cu o conditie:Sa iertam!
Ce te faci insa cand este vorba despre crima ,despre moartea propriului tau copil,poti ierta?...iata un film remarcabil pe aceasta tema complexa,un film ce marturiseste despre fapte si atitudini reale,nu fictive,care ridica multe intrebari dureroase si da totodata raspunsuri uimitoare, delicat-nuantate,cel putin demne spre a reflecta cu maxima seriozitate.
Cred ca acest film poate  fi de mare ajutor celora care au traversat perioade cumplite in viata,care au cazut prada disperarii si urii...un film cu valoare terapeutica ce deschide calea introspectiei profund umane,un film ce are marele merit cred eu ,de a starni nebanuite resurse interioare necesare impacarii cu noi,cu semenii, cu Dumnezeu.

Nu ratati acest film!
Iata un link unde il puteti viziona,sper sa nu fie probleme!

http://www.1filme.ro/2011/01/06/amish-grace-2010/

sâmbătă, 6 octombrie 2012

Daca exista o fericire pe pamant,apoi aceasta este......



Aflati raspunsul daca urmariti acest minunat clip.
Maxime de Mircea Eliade si o muzica aparte semnata Gheorge Iovu.
Multumiri autoarei clipului!

vineri, 5 octombrie 2012

Calatorie in timp



1972!-DOAMNE CATA SIMPLITUDINE ,NATURALETE,CANDOARE ,BUCURIE!!!...ce vremuri minunate,erau oamenii mai blanzi ,mai curati sufleteste, traia natura prin arta ...astazi doar zgomot mult si farduri,artificii,trucuri de tot soiul.Cum sa nu regreti asa ceva!?

PS: Este si anul debutului lui Mireille Mathieu in Germania.
Avea 26 de ani,dar arata ca o adolescenta de 18 ani!Gresesc?

miercuri, 3 octombrie 2012

Recomandare film:"Da mai departe..."




Cine nu a auzit de acele "scheme piramidale" prin care marile companii atrag clienti pentru o crestere exponentiala a veniturilor?Cum ar fi lumea insa daca s-ar aplica aceasta schema din punct de vedere uman?...sa inlocuim numarul de clienti consumatori conform progresiei geometrice pe nivele cu numarul faptelor bune ,ambitia  puterii economice  cu dorinta unei lume mai bune si fireste mai curate sufleteste!
Acest film tulburator ca mesaj,da expresie unei asemeni idei : da mai departe daca ai primit un ajutor de la cineva ajutand  la randul tau alte 3 persoane aflate la necaz !
Ce s-a intamplat,cat a functionat "Proiectul" propus pentru o tema la cursul de sociologie("Gandeste-te la o idee pentru a face o lume mai buna!")  a eroului nostru de clasa a 7-a ,nu ratati filmul sa-l vizionati cu proxima ocazie ...foarte emotionant si educativ ***

Aici il puteti viziona online:
(sper sa nu fie probleme)

http://www.1filme.ro/2012/01/07/pay-it-forward-da-mai-departe/





marți, 2 octombrie 2012

Undeva,candva...



Chipul dragostei (pure,predestinate) ca un medalion pentru eternitate, este metaforic  redat prin misterioasa si fermecatoarea fotografie a actritei in diverse cadre pe parcursul filmului.Totul porneste de la magia ei de care el se simte complet subjugat ,tainica chemare a iubirii accentuata si prin interferenta cu  acorduri muzicale foarte romantice.(Rachmaninov Rapsody).In rest firul narativ este foarte simplu si  sumar,interesul fiind evident acela pentru a reda o anume stare poetica pe tema unei iubiri obsesive ce-si afla si implineste fericirea indiferent de bariere,de timp.Dincolo de unele aspecte mai idilice sau  usor comerciale, filmul ramane consider o reusita ,fapt ce il las pe de alta parte la aprecierea dumneavoastra...povestea in sine este fascinanta!

Vizionare/revizionare placuta!

http://magazinweb.net/film-undeva-candva-1980-somewhere-in-time-vedeti-aici-filmul.html

Recomandare film comedie:"Matilda"



Iata o comedie savuroasa,o capodopera a genului ce beneficieaza fireste de un scenariu de exceptie,de o distributie si un joc de rol impecabil,de regie si efecte speciale de un inalt profesionalism.Nu ratati sa urmariti acest film,descatuseaza orice tensiune,te prinde si te amuza cu fiece suita de cadre ale actiunii sale,abunda in scene pline de umor de calitate si naturalete provocand cascade de ras si o teribila bunadispozitie.Mai rar afli o asemenea comedie ce "se consuma pe nerasuflate",un film absolut genial!